By - - 0 Comments

Titel: Att skriva börjar här.
Författare: Maria Küchen.
Förlag: Ordfront.
Utgivningsår: 2010.

I Maria Küchens Att skriva börjar här får den skrivarsugna tips av allt från förläggare och författare till copywriters och journalister. Boken behandlar vitt skilda genrer, till exempel dramatik, lyrik, romaner, skräck, journalistik, bloggande, översättning och reklam. Den är fylld av skrivövningar såsom ”Cut-up” och ”Montage”, och betonar också betydelsen av att finna sin egen författarröst och av att fortsätta skriva tills man hittar den ton man är ute efter.

kreativt skrivande, skriva kreativt, professionellt skrivande, skrivråd, skrivtips, skrivhandbokStyrkan i Maria Küchens bok ligger i intervjuerna. Man får som läsare veta vilken musik John Ajvide Lindqvist använder som inspiration innan han sätter sig ner för att skriva. Man får också veta hur Jan Arnald blev Arne Dahl och hur idén om A-gruppen i hans deckarromaner föddes. Dessutom får läsaren en inblick i hur krävande arbetet som skribent ofta är: nio sidor i en av Carl-Johan Vallgrens romaner krävde betydligt mer research än många författaraspiranter kanske är beredda att lägga ner tid och kraft på. Boken innehåller också tips från de senaste årens stjärnskott såsom Sara Stridsberg, Martina Lowden, Jens Assur och Katrine Kielos.

Att skriva börjar här har med sin heltäckande bild över skrivandets villkor blivit omåttligt populär på skrivarkurser runt om i landet. Den passar dock bättre för nybörjaren än för den som ägnat sig åt att skriva en längre tid. Vill man ha en djupgående analys av skrivandets allvar kan det vara bättre att vända sig till Bodil Malmstens Så gör jag: Konsten att skriva. Letar man däremot efter mer grundläggande skrivtips, som till exempel principen om att gestalta istället för att skriva saker rent ut, så är Att skriva börjar här en utmärkt bok.

Läs mer om och/eller köp Maria Küchens Att skriva börjar här här!

Text: Eva Alfhild Jonsson.
Bild: © vasanty / Adobe Stock.

kreativt skrivande, skriva kreativt, professionellt skrivande, bli skribent, bli författare, börja skriva, hur skriver man, skrivtips, skrivhandbok