By - - 0 Comments

Titel: Skriv som en nobelpristagare.
Författare: Kristian Fredén.
Förlag: Ordfront.
Utgivningsår: 2015.

I Skriv som en nobelpristagare fokuserar Kristian Fredén på tio pristagare såsom Selma Lagerlöf, Alice Munro och Ernest Hemingway. Han analyserar deras stilar och berättar också om hur de levde/lever sina liv. Förutom biografidelen innehåller varje kapitel dessutom exempel från författarens verk, en intervju med en författarkollega samt boktips. Läsaren får till och med prova på att skriva som författaren i form av en övningsuppgift.

Nobelpriset, nobelpristagare, litteratur, Nobelpriset i litteratur, kreativt skrivande, skriva kreativt, skrivövningar, skrivtipsKristian Fredén, som till vardags arbetar som bibliotekarie på Svenska Akademiens Nobelbibliotek, kommer i sin bok fram till att många nobelpristagare har en hel del gemensamt. Den största gemensamma nämnaren är kärleken till litteraturen. En stor majoritet av pristagarna har varit näst intill besatta av läsandet och skrivandet. Envisheten har också spelat stor roll – de har inte gett upp vilka motgångar de än stött på under resan mot framgång. De flesta av dem insåg också vikten av att skriva om sådant de redan var bekanta med. Lagerlöf hittade sin unika författarröst genom att återvända till sina rötter i den värmländska bruks- och herrgårdskulturen. Gabriel García Márquez fann sin genom att inspireras av sin födelseby i norra Colombia. En fjärde gemensam nämnare för nobelpristagarna är den svarta humorn. Elfriede Jelinek är ett exempel av många på en författare som ofta låter humorn gå sida vid sida med det riktigt tragiska och obehagliga.

Skriv som en nobelpristagare är en folkbildande bok där litteraturhistoria varvas med tips för den som vill skriva kreativt. Boken innehåller också spännande intervjuer med författare som låtit sig inspireras av pristagarna, och visar på att ett recept på framgång kan vara att kombinera olika stilar från sina favoritförfattare.

Läs mer om och/eller köp Kristian Fredéns Skriv som en nobelpristagare här!

Text: Eva Alfhild Jonsson.
Bild: © dragi52 / Adobe Stock.

Kristian Fredén, Nobelpriset, nobelpristagare, litteratur, Nobelpriset i litteratur, kreativt skrivande, skriva kreativt, bli författare, skrivtips, boktips, skrivhandbok, skrivtips