By - - 0 Comments

Handlingen i Adrian Barnes science fiction-roman Nod är uppbyggd kring en mycket spännande fråga: vad händer om större delen av världens befolkning inte kan sova? Ingen djupsömn, inga tupplurar, inget snoozande – ingen sömn överhuvudtaget! På grund av den påtvingade vakenheten är det bara en tidsfråga innan samhället kollapsar. Du kan ju själv tänka dig hur du känner dig efter en dålig nattsömn, tänk dig då att inte kunna sova hur gärna du än vill.

Kroppen behöver sömn. Det är tack vare sömnen som den – och framför allt hjärnan – får vila från intryck och möjlighet att sortera dagens händelser. Efter en vaken natt kan dagen som följer kännetecknas av bland annat försämrad koncentration, ökad klumpighet och en omdömesförmåga som inte är på topp.

Det dröjer inte länge förrän sömnlösheten drabbar karaktärerna i Nod. De hallucinerar och drömmer vakendrömmar. Snart får de ett slags psykos, för att till slut översköljas av paranoia, muskelutmattning och döden. Paul, en skribent som är bokens huvudkaraktär, kan sova. Men det kan inte hans partner Tanya. Genom hans ögon får vi följa hur sömnbristen bryter ner Tanya och resten av invånarna i staden Vancouver, hur nya skeva samhällen uppstår när paranoian får härja fritt.

Paul kallar det nya samhället för Nod. Där finns två grupper: de som inte kan sova och de som kan sova. Medan de sömnlösa kullkastar samhällsordningen – bland annat genom att starta en sekt – måste Paul fly undan den värld han en gång tagit förgiven, nu förvandlad till en mardrömslik postapokalyptisk värld.

Det är inte så mycket den enskilda karaktärsutvecklingen som gör Adrian Barnes Nod till intressant läsning. Spänningen ligger snarare i att få följa hur ett samhälle inom loppet av några dagar, på sin höjd ett par veckor, helt och hållet spårar ur till oigenkännlighet, och givetvis påverkar huvudkaraktären Paul på ett djup personligt plan, om än inte jättedjupt porträtterat, kan jag tycka. Nod av Adrian Barnes har nominerats till The Arthur C. Clarke Award, mycket på grund av att boken ger ett innovativt perspektiv på gammal hederlig postapokalyps.

Läs science fiction-romanen Nod av Adrian Barnes!

Nod, Adrian Barnes, bok, bokrecension, köpa böcker

Bild: © Sergey / Adobe Stock.