By - - 0 Comments

Sandra Jönsson på Sandra Jönsson Publishing känner sig brydd av hur få karaktärer med en kronisk sjukdom det finns i böckernas värld. Det fantastiska med att själv skriva berättelser är att man har helt fria händer att göra karaktärerna som man vill – här kommer 6 tips på hur du skapar en karaktär med en kronisk sjukdom!

  1. Fundera på vilken sjukdom karaktären ska ha. Det finns jätte-jättemånga kroniska sjukdomar att välja på. För att nämna några: diabetes, fibromyalgi, ME, epilepsi och Chrons sjukdom. Beroende på vilken sjukdom du väljer påverkas karaktärens vardag på olika sätt, vilket också kan ge såväl karaktären som berättelsen ett större djup. Dra dig inte för att tänka utanför boxen och att skriva om en sjukdom som sällan belyses nyanserat.
  2. Håll karaktären vid liv! Många författare gör det enkelt för sig genom att ”döda” karaktären som har en sjukdom. Hur tuff och svår vardagen med en kronisk sjukdom än är får man inte glömma bort att en person som ständigt är sjuk är en överlevare och att man inte nödvändigtvis är döende för att man brottas med hälsan. Många tänker kanske att man kan slå an en känslosam sträng hos läsarna genom att döda sin karaktär, men faktiskt kan bandet till hen bli ännu starkare när man får ta del av hens vardagliga kamp.
  3. Kom ihåg att sjukdomen inte behöver vara själva huvudkonflikten i berättelsen. Jag kan tänka mig att många författare finner tanken på en hel berättelse som kretsar kring en kronisk sjukdom avskräckande, att man är rädd för att begränsas i sitt skrivande. Men faktiskt kan huvudkonflikten handla om något annat än sjukdomen. Vad sägs om en tillfångatagen siare som får sina profetior när hen har epileptiska anfall…? Här kan ju själva konflikten vara att fly från sitt fängelse. Du har säkert många bra idéer på en intressant konflikt.
  4. Gör karaktärens personlighet balanserad. En karaktär som är genomskör och lider i tysthet kan bli platt. Likaså dess motsats; den bittra tuffingen som jämt och ständigt tar ut sin ilska och frustration på omgivningen. Få personer kan beskrivas som ytterligheter och därför är det särskilt viktigt att du balanserar karaktären som har en kronisk sjukdom (precis som alla andra karaktärer). Mänskliga karaktärer berör hundra gånger mer än klyschor.
  5. Läs på om den kroniska sjukdomen! För att kunna gestalta din karaktär så trovärdigt som möjligt behöver du läsa på om hens kroniska sjukdom. Att leva med en sjukdom innebär så oändligt mycket mer än att ha symptom. Ta reda på hur samhället ser på sjukdomen, vilka behandlingar som finns, hur en vardag kan se ut och så vidare. Gör din läxa grundligt!
  6. Bestäm karaktärens drivkraft. Finns det något eller någon i karaktärens vardag som ger hen styrka och kämpaglöd – och vad hjälper när hen har en jobbig stund? Just att bestämma en drivkraft, motivation och lindring – helt enkelt livets glädjeämnen – kan vara det som gör karaktären än mer mångfacetterad.

kreativt skrivande, karaktärer, göra en karaktär, sjuka karaktärer, kronisk sjukdom, skrivande, hälsa, att skriva, komma på idéer

Källa: Hanna Heath (författare av Young Adult).
Bild: © DragonImages / Adobe Stock.