By - - 0 Comments

Mitch Albom, Stephen Hawking och Audrey Niffenegger har något gemensamt: de har skrivit tre mycket läsvärda böcker som berör tid på fantastiska och ögonöppnande sätt. Läs mer om böckerna här på Sandra Jönsson Publishing!

1. Mitch Alboms The time keeper

The time keeper av Mitch AlbomFörfattaren Mitch Albom golvade mig med sin fantastiska bok Tisdagarna med Morrie, eller Tuesdays with Morrie, som boken heter på engelska. När jag läste hans alster The time keeper fick jag samma varma känsla inombords – Albom skildrar livet på ett så himla fint sätt! I The time keeper får läsarna möta Dor. Dor är den första människan i historien som gör försök till att mäta tiden. Han lyckas så bra med sitt företag att de högre makterna straffar honom, då de tycker att han inte förstår vad tid verkligen handlar om. Dor får tillbringa alla sina dagar i en grotta och blir till slut den så kallade Father Time, en mytologisk karaktär. Efter att ha varit fångad i grottan under årtusenden får Dor så äntligen en chans att sona för sitt misstag att kvantifiera tid, och detta genom att hjälpa två personer i vårt tidevarv att uppskatta tiden till fullo, alltså på ett djupare plan. The time keeper är en skönlitterär bok men skapar massa utrymme för filosofiska tankar, som bara de bästa fiktiva böcker kan göra.

2. Stephen Hawkings A brief history of time

A brief history of time av Stephen HawkingDen legendariska fysikern och kosmologen Stephen Hawking har skrivit en av våra mest omtyckta populärvetenskapliga böcker någonsin: A brief history of time. Som bokens titel indikerar reflekterar Hawking kring frågor som rör tid i ett större perspektiv och som kan kopplas till kosmos. Här varvas tidsperspektivet med fakta och tankar om allt från Big Bang och svarta hål till matematik och gravitation – frågor jag själv är ett stort fan av (minus matematiken)! När det kommer till vetenskapliga perspektiv på tid är A brief history of time en bok som varje entusiast borde ha i sin bokhylla. Trots att boken skrevs i slutet på 1980-talet (det har tryckts reviderade utgåvor efter det) är den fortfarande relevant för de läsare som söker efter kunskap om universumet, tiden och evigheten.

 

3. Audrey Niffeneggers The time traveler’s wife

The time traveler's wife av Audrey NiffeneggerAudrey Niffeneggers kritikerrosade debutroman The time traveler’s wife publicerades 2003 och har sedan dess funnits i svensk översättning till och från, då under titeln Tidsresenärens hustru. En artikel som handlar om tid i böcker måste ju såklart också lyfta ett exempel på litteratur som handlar om tidsresor, och i denna kategori tycker jag själv att The time traveler’s wife är ett klockrent exempel. Clare och Henry har känt varandra sedan hon var sex år och han var 36. Hur omöjligt det än verkar gifte de sig med varandra när Clare var 23 och Henry 31. Det hela förhåller sig nämligen så att Henry lider av ”Chrono-Displacement Disorder” som gör att hans ”genetiska klocka” skickar honom fram och tillbaka i tiden. Boken belyser hur både Henry och Clare upplever det ofrivilliga tidsresandet och hur de, trots att tiden inte är på deras sida, lyckas skapa en gemensam tillvaro. The time traveler’s wife är en fin, rörande och annorlunda kärleksberättelse.

Bild: © peterzayda / Adobe Stock.

böcker, tid, tidsresande, tiden, universum, Stephen Hawking, A brief history of time, Mtich Album, The time keeper, Audrey Niffenegger, The time traveler's wife, Tidsresnärens hustru, boktips, litteratur