By - - 0 Comments

Sandra Jönsson här på Sandra Jönsson Publishing har precis varit och tagit pulsen på kulturen i Rom. Fontana di Trevi gjorde ett stort intryck på henne. Inspirerad av den vackra fontänen presenterar hon här tre filmer som har spelats in vid Trevifontänen. Som en bonus får du även information om fontänbyggnadens historia. 

Vad är Fontana di Trevi?

Först, vad vore väl en artikel som är tillägnad Fontana di Trevi utan en kort introduktion till den imposanta fontänen mitt i Roms hjärta? På svenska kallar vi fontänbyggnaden – faktiskt är detta ett arkitektoniskt mästerverk – Trevifontänen. Byggnationen har en koppling till antikens Rom då det är akvedukten Aqua Virgo från år 19 före vår tideräkning som förser fontänen med vatten. Såväl Giovanni Lorenzo Bernini som Nicola Salvi har bidragit till uppförandet av Fontana di Trevi, även om det var den sistnämnde av de två som färdigställde fontänen mellan åren 1732 och 1762 efter vår tideräkning. Skulpturerna som smyckar Trevifontänen föreställer vattenväsen, däribland ur- och vattenguden Okeanos. Fontänen har, bland annat på grund av den legend som berättas om den, blivit något av en populärkulturell ikon, oftast visad på film. Det sägs att om man kastar ett mynt i Fontana di Trevi kommer man alldeles säkert återvända till Rom. Jag har aldrig träffat någon som kan bekräfta att det finns en viss sanning i legenden, men ja, jag har kastat ett mynt Trevifontänen och känner mig förvissad om att jag kommer resa till Rom igen. Åtminstone någon gång i framtiden. Till dess får jag beundra den vackra fontänen på film.

1. La dolce vita (1960)

Inget har väl gjort Fontana di Trevi så ikonisk som Federico Fellinis film La dolce vita, på svenska känd som Det ljuva livet. Det är nämligen i den här filmen som Anita Ekberg gör sitt berömda bad i Trevifontänen. Om du inte har sett denna klassiker ännu, gör det!

2. When in Rome (2010)

Handlingen i When in Rome bygger  på legenden om Fontana di Trevi. En ung karriärkvinna är deppig och plockar upp flera mynt från kärleksfontänen, något som leder till att hon förbannas med kärlek från de personer som en gång har kastat mynten i fontänen.

3. To Rome with love (2012)

Woody Allen både regisserar och skådespelar i den romantiska komedin To Rome with love i vilken flera omtyckta sevärdheter i Rom finns med, Trevifontänen inkluderad. Filmen ger en härlig känsla av Rom – ett måste att se om man dessutom gillar magisk realism!

Så här ser Fontana di Trevi ut i dagsljus

filmer, kultur, La dolce vita, Det ljuva livet, Anita Ekberg, Fontana di Trevi, Trevifontänen, When in Rome, To Rome with love, Woody Allen, populärkultur

Reseförlagets reseguide Topp 10 Rom är en ypperlig följeslagare på din resa

Jag reser helst inte till storstäder utan Reseförlagets Topp 10-guider. Under min resa till Rom använde jag Topp 10 Rom mycket flitigt och hade stor behållning av dess restips kopplade till sevärdheterna i staden. Att reseguiden dessutom hade lättförståeliga kartor gjorde reseguiden till en ännu bättre följeslagare på min Romresa.

Rom, resa till Rom, Romresa, hotell i Rom, boka hotell, guide, reseguide, saker att göra i Rom, restips Rom, bok, guidebok

Bild: © massimhokuto / Adobe Stock.